Analyse af familiens betydning for unges valg af efterskole 2021

I 2021 har 31.745 elever valgt at tage på efterskole i enten 9. eller 10. klasse. Det er det højeste antal elever nogensinde. I CompanYoung gennemfører vi hvert år en undersøgelse af unges valg af efterskole, hvor vi sætter fokus på, hvad der påvirker de unges beslutningsproces

 

Når unge skal vælge efterskole er der en lang række faktorer, som har indflydelse på den endelige beslutning. De efterskoler der har kendskab til nogle af de mest afgørende faktorer i unges beslutningsproces og formår at tilpasse sig, vil også generelt være bedst klædt på til at tiltrække og rekruttere unge til deres skole.

I CompanYoung tror vi stærkt på vigtigheden af at holde en finger på pulsen blandt unge, og derfor udarbejder vi hvert år én af Danmarks største analyser af unges valg af uddannelse. Vi har i år samarbejdet med 64 efterskoler og indsamlet besvarelser fra 6.700 unge og 3.308 forældre for at få en dybere forståelse for de beslutningsprocesser, der opstår i valget af efterskole.

 

Anbefalinger er vigtige i beslutningsprocessen

I 2021 kan vi ligesom sidste år konstatere, at anbefalinger fra andre kan have en vigtig betydning for unges valg af efterskole. Op mod 70% af eleverne angiver i år, at de har fået anbefalet deres efterskole af andre. Heraf svarer hele 35% af eleverne, at de har fået anbefalet deres efterskole af deres venner. Det betyder altså, at den største andel af anbefalinger stammer fra elevernes venner. Derefter er det 30% af eleverne, der har fået anbefalet deres efterskole af deres familie. Vi kan dog imidlertid se, at på trods af at de unge får flest anbefalinger fra deres venner, så har anbefalingerne fra deres familie stadig en anelse mere betydning for de unge.

Der er også hele 29% af eleverne, som har familie, der har gået på efterskolen, som svarer at det havde meget stor betydning for deres valg. Det kan dog bunde ud i traditioner, som på nogle efterskoler har særdeles stor betydning for valget, mens det på andre efterskoler har marginal eller ingen betydning. Under alle omstændigheder kan vi dog konstatere, at familie tilsyneladende igen i år spiller en betydelig rolle i unges valg af efterskole.

 

Forældre har stor betydning for unges valg

I vores seneste rapport om unges valg af efterskole er det tydeligt at forældrene spiller en stor rolle i de unges beslutningsproces. Det er ikke en ny tendens, da vores rapport fra sidste år viser, at hele 72% af forældrene angiver, at de kiggede på forskellige efterskoler sammen med deres barn, og tog beslutningen i fællesskab. Dette tal har ikke ændret sig det store i år.

Til gengæld er der i år en større del af de unge, som angiver, at deres forældre havde stor betydning for deres valg af efterskole. Derfor kan vi også udlede, at forældrene har større betydning for valget af efterskole sammenlignet med 2020. I år er der nemlig hele 66% af eleverne i gennemsnit på tværs af efterskoletyper, der forklarer, at deres mor havde stor betydning for valget, mens 57% vurderer, at deres far havde stor betydning for deres valg af efterskole. Hvis vi dog kigger nærmere på efterskoletypen, kan vi se, at det især er på ordblindeefterskoler, at forældrene har stor indflydelse på de unges beslutning.

Vi kan derfor konkludere, at forældre og familie generelt har forholdsvis stor indflydelse på unges valg af efterskole. På baggrund af den data, vi har indsamlet, anbefaler vi derfor, at du på din efterskole sørger for at inddrage forældrenes perspektiv, da de netop har en stor betydning for de unges valg af efterskole. Det er dog samtidig også vigtigt, at man ikke nedprioriterer de unge, da det er de unge, der er i centrum af hele beslutningsprocessen.

Vil du gerne vide mere om de unges beslutningsproces, så er vi nu ved at være klar til at løfte sløret for, hvad der har indflydelse på unges valg af efterskole i 2021. De resultater præsenterer vi på et webinar den 24. november 2021, hvor vi vil gå i dybden med vores omfattende rapport, og give dig et unikt indblik i vores indsigter. Du kan tilmelde dig webinaret via knappen herunder:

Tilmeld webinar

 

Vil du holdes opdateret om unge?

Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Så holder vi dig opdateret på den nyeste viden om Generation Y, Z & Alpha.

Og bare rolig – vi spammer dig ikke. Vi sender dig kun mails, når vi mener, vi har noget relevant at fortælle.

Tilmeld dig her