Candidate Experience – Step 1: Ansøgningsproces
Candidate Experience er et hot topic i HR- og rekrutteringsverdenen. Det kan dog virke abstrakt og svært at implementere i praksis. I denne blogserie får du viden om, hvordan du kan styrke jeres rekrutteringsindsats i de tre typiske faser: Ansøgnings-, ansættelses- og afslagsprocessen. Fokus i denne artikel er på step 1: At skabe en mere kandidatorienteret ansøgningsproces
1. Jobopslaget som styringsværktøj
Et jobopslag handler ikke kun om at gøre sig attraktiv over for potentielle kandidater, det handler også om at hjælpe kandidater med at målrette deres ansøgning.
Det er vigtigt at tænke jobopslaget som et konkret styringsværktøj for ansøgeren til at forme sin ansøgning. Jo bedre man som arbejdsgiver er til at vise ansøgeren hvad man efterspørger, jo flere relevante ansøgninger får man ind og jo nemmere er det for kandidater at skrive sin ansøgning.
For især unge, kan det være svært at omsætte deres teoretiske kompetencer til praksis og yderligere formulere dette i en ansøgning. Hvis der i jobopslaget ikke er en præcis rettesnor, for hvad virksomheden efterspørger, kan det derfor være vanskeligt at fortælle, hvad man kan, specielt, når man blot har en halv eller hel side til at vise ens motivation. Det er derfor vigtigt at hjælpe kandidaterne godt på vej i jobopslaget ved at fortælle specifikt, hvad I søger efter og hvad I forventer ansøgeren lægger vægt på i ansøgningen:
Er det vigtigt at kende vedkommendes erfaring? Uddannelsesmæssige baggrund? Eller personlige kompetencer? Jo mere præcist I kommunikerer, jo nemmere er det for kandidaten at vide, om han eller hun er et match eller ej.
2. Svar på spørgsmål over live chat
Ifølge CompanYoungs egne undersøgelser mener 77 % af kandidater, at det har stor eller meget stor betydning, at virksomheden er tilgængelig for spørgsmål i ansøgningsprocessen. Heriblandt ser 78 % kandidater, at live chat er en attraktiv måde at komme i kontakt med virksomheden på.
At gøre sig tilgængelig i jobopslaget er ikke en ny strategi i rekrutteringsverdenen og i 9 ud 10 tilfælde vil jobopslag have kontaktoplysninger på en medarbejder, som ansøgeren kan kontakte telefonisk eller over mail.
For ansøgere i generation Y og Z, der er vant til at navigere på de digitale medier, kan det virke en smule gammeldags at gribe knoglen og ringe med et enkelt spørgsmål eller to.
Det kan derfor være mere oplagt at gøre en webchat tilgængelig i jobopslaget, hvor I kan kommunikere live med hinanden. Dette kan gøres meget simpelt i rekrutteringssoftware såsom YoungCRM, som du kan kontakte os i CompanYoung for at høre mere om.
3. Karrieresektion
Jobannoncer minder typisk meget om hinanden – også på tværs af virksomheder – og det kan derfor være svært for ansøgere at gennemskue, hvilken profil en given virksomhed rent faktisk leder efter.
For at ansøgere kan forstå om de er et potentielt match eller ej, søger mange typisk efter mere information om arbejdspladsen på nettet. Det er her vigtigt, at have en karrieresektion, hvor I kan give ansøgeren et større indblik i jeres arbejdskultur, kollegaer og den typiske medarbejderprofil.
Optimalt kan I udvikle karrieresider målrettet specifikke medarbejdertyper og linke til disse i de konkrete jobopslag. Herved kan man inddrage forskellige historier og employer branding elementer afhængigt af, hvilken medarbejderprofil man kommunikerer til. Ens karrieresektion bliver derfor i højere grad en forlængelse af ens jobopslag – frem for at kommunikere bredt.
Læs også: Derfor skal du have en skarp karriereside
4. Gør det nemt at ansøge
Når en kandidat har besluttet sig for at søge en stilling hos jer, skal det være så simpelt og intuitivt som muligt for kandidater at sende deres jobansøgning – ellers risikerer I at miste dem undervejs.
Ifølge statistik fra CompanYoungs rekrutteringssoftware YoungCRM, kræver det tre åbninger af en ansøgningsformular før man får én ansøgning i hus. Det er derfor vigtigt at være opmærksom på at have en god ansøgningsformular, der gør det let at ansøge.
I ansøgningsformularen bør man kun efterspørge de mest kritiske informationer samt gøre det let at uploade filer – hvad enten kandidaten er på pc, mobil eller tablet. Desuden er det vigtigt, at ens ansøgningsformular står skarpt, dermed er det nemt at få overblik.
Hvis ens rekrutteringssoftware muliggør det, kan man med fordel dele kandidatens ansøgningsflow op i to dele: Kandidater sender først sine kontaktoplysninger og vedhæfter sin ansøgning og CV. Når første del er klaret, giver man nu kandidaten mulighed for at uploade supplerende info, fx anbefalinger, uddannelsesbeviser, personlighedstest og videoansøgninger. Hvis kandidaten ikke har tid eller ikke har filerne tilgængelige, kan vedkommende gøre det på et senere tidspunkt ved at logge ind fra sin mail.
Gå til Step 2: Ansættelsesproces
Hør mere om Candidate Experience
I CompanYoung har vi stort fokus på at hjælpe arbejdsgivere med at skabe en bedre kandidatoplevelse, når de markedsfører sig over for kandidater, men også når de er i en rekrutteringsproces med ansøgere. Ønsker du at høre mere om vores værktøjer til at styrke candidate experience eller få et indblik i vores erfaringer, er du velkommen til at tage direkte kontakt til en af vores specialister eller blive kontaktet af dem hurtigst muligt.
Seneste Artikler
Tilmeld dig CompanYoungs Nyhedsbrev
Gør som +2000 andre i HR og uddannelsesverdenen. Få tilsendt CompanYoungs nyhedsbrev hver måned med fokus på unges valg af uddannelse, job og karriere.