Sådan er virksomheden de unge helst vil arbejde for

CompanYoung peger i denne artikel på 10 ting, som alle virksomheder løbende bør sikre sig, at de lever op til for at have et tydeligt og stærkt young employer brand.

Søren Blem Bach

30. september 2016 · 4 min læsning
CompanYoung

“De virksomheder, der særligt har succes med deres rekruttering og tiltrækning af talenter er dem, der ikke er bange for at spørge målgruppen og deres egne unge medarbejdere, hvad de forventer”.

Hvis du havde glædet dig til at se en lang liste med virksomhedsnavne, så må vi desværre skuffe dig. Men hvorfor kopiere store brands, når I selv kan skabe succesformlen i jeres virksomhed.

Udviklingen ift. virksomheders brandværdi går i dag så hurtigt, at det simpelthen ikke længere altid giver mening at pege på unikke brand, der i årtier kan forblive de unges foretrukne arbejdsgiver. CompanYoung vil derimod pege på en række forhold, som alle virksomheder løbende bør sikre sig, at de lever op til for at have et tydeligt og stærkt young employer brand.

Igennem det seneste år har vi lavet tiltræknings- og imageanalyser for en række af Danmarks største virksomheder. Data fra disse mange hundrede unge gør os i stand til at pege på en liste med forhold, der er afgørende for, om en virksomhed er attraktiv over for de unge.

Synlighed og gode rollemodeller

Jarl Linder, der har ansvaret for en række af CompanYoungs største kunder, har igennem de sidste fem år rådgivet et stort antal af Danmarks førende virksomheder. Han hjælper dem bl.a. med at gøre sig synlige på de rette steder over for unge talenter i deres målgruppe. Derudover rådgiver han også i hvordan virksomhederne rent faktisk beviser, at deres påstande er bakket op af forhold, der gør arbejdsgiveren attraktiv for unge medarbejdere.

”Alle kan efterhånden finde på eller betale sig til et smart slogan, der virker tiltrækkende på de unge, der skal vælge deres første arbejdsgiver. Der hvor jeg for alvor ser at virksomheder lykkedes med at rekruttere de rette medarbejdere, det er hos virksomheder, der både er gode til at gøre sig synlige over for de unge, men også fra dag ét kan bevise, at virksomheden vitterligt er optaget af de unges udvikling”

Ifølge Jarl er det i denne proces oplagt, at man i tiltrækningsprocessen benytter sig af gode rollemodeller, der selv er startet i virksomheden i ung alder. Dette kan f.eks. være sidste års trainee, der nu har fået en ny stilling eller en person med længere anciennitet, der gradvist er avanceret til at få en ledende stilling i organisationen. Det er vigtigt at synliggøre de gode fortællinger, der netop underbygger og sætter ansigter på alle de påstande, de unge kan læse i jobannoncer eller dyrt betalte slogans. Netop til dette formål kan tiltræknings- og imageanalyser være glimrende til at identificere unikke forhold, der med fordel kan promoveres over for potentielle medarbejdere i den unge målgruppe.

 

Ved du hvad de unges siger og synes om jer?

Det er afgørende, at man som virksomhed hele tiden er bevidst om, hvad de unge tænker om ens ”young employer brand” – altså hvor attraktiv man som virksomhed er over for den unge målgruppe. Hvad tænker de unge om virksomheden – og kender de den i det hele taget? Hvis de gør, hvad er det så for nogle positive forventninger eller måske sågar fordomme, virksomheden skal arbejde ud fra i tiltræknings- og rekrutteringsprocessen?

”De virksomheder, der særligt har succes med deres rekruttering og tiltrækning af talenter er dem, der ikke er bange for at spørge målgruppen og deres egne unge medarbejdere, hvad de forventer. Det lyder simpelt, men der ligger en fantastisk værdi samt ikke mindst signalværdi i at udføre denne slags image- og tiltrækningsanalyser”

Netop i denne proces får virksomhederne et særdeles værdifuldt grundlag for at vide, hvordan de bedst muligt kan tilbyde de unge medarbejdere det, de er på udkig efter. Derudover kan fremtidige medarbejdere også tiltrækkes ved at promovere de forhold, de nyansatte har fundet særligt attraktive.

 

10 bud på vejen til succes

Først og fremmest skal det pointeres, at man som virksomhed skal gøre op med sig selv, hvad man kan tilbyde unge medarbejdere og vitterligt kun tilbyde det, man ved er realistisk. Vi ser dog en række forhold, der går igen og prioriteres højt i alle de undersøgelser og analyser, vi laver med den unge målgruppe. Dette vil naturligvis variere lidt, men på et overordnet niveau kan man generelt tale om specifikke områder, hvor Jarl mener, at de nuværende ungdomsårgange skiller sig ud.

”Den største frygt for mange unge kan faktisk være ikke at gøre en forskel igennem det arbejde, de udfører. Derfor er det vigtigt, at man som arbejdsgiver i dag er klar til at tilbyde både professionel og personlig udvikling i en dynamisk organisation.”

Helt konkret peger han på ti forhold, der er afgørende for om man er en virksomhed, de unge gerne vil arbejde for. Den attraktive virksomhed skal ifølge Jarl:

1. Kende sig selv og løbende sikre sig, at den har en skarp profil og et stærkt young employer brand

2. Være synlig med et tydeligt budskab i de unges informationsstrøm (typisk Facebook og andre sociale medier)

3. Evne at kommunikere meningen med de opgaver, den enkelte medarbejder udfører

4. Kunne vise de unge, hvem de kan blive via gode rollemodeller

5. Tilbyde faglig udvikling tilpasset den enkelte medarbejder

6. Tilbyde rammerne for personlig udvikling for den enkelte

7. Vise de unge, at de kan skabe en karrierevej med hjælp fra virksomheden

8. Give mulighed for løbende feedback og anerkendelse – både til og fra den enkelte medarbejder og virksomheden

9. Muliggøre kreativitet og innovation også selvom det kan betyde fejl

10. Tillade en god balance imellem arbejde og privatliv

 

Vil I være en af Danmark mest attraktive virksomheder for de unge?

For mere information om hvordan netop din virksomhed kan tilbyde dette til de unge, er I meget velkomne til at kontakte Jarl Linder. Jarl kan rådgive om hvordan man bedst når jeres målgruppe på specifikke medier, men også hvordan vi bl.a. via vores mange analyser kan hjælpe jer med at finde ud af, hvad der gør netop jer attraktive over for de unge. Ring eller skriv gerne for en uforpligtende snak om, hvordan jeres kampagner kan blive en succes, der resulterer i de rette ansættelser.

Tilmeld dig CompanYoungs Nyhedsbrev

Gør som +2000 andre i HR og uddannelsesverdenen. Få tilsendt CompanYoungs nyhedsbrev hver måned med fokus på unges valg af uddannelse, job og karriere.

Tilmeld dig her