Introduktion: Unges forestillinger om valg af elevplads

Forestillinger. Vi har dem allesammen, hvad end vi begiver os ud i af nye ting. Her er de unge ingen undtagelse. Tværtimod. Ofte bliver forestillingerne til en stor pærevælling af indtryk og forventninger, når man befinder sig midt i det spindende uddannelseshjul, i gang med at træffe den helt store beslutning: At vælge en elevplads.

Louise Kristensen

8. oktober 2019 · 9 min læsning
CompanYoung

Forestillinger har de unge altså masser af. For de ved, at deres beslutning vil åbne dørene til noget større. Døre med ord som fastansættelse, udvikling og karrieremuligheder stående på. Der er således mange positive ord forbundet med en elevplads. Men selve søgningsprocessen er en anden sag, viser rapporten ‘Unges Valg af Elevplads 2019‘.

At finde en nål i en høstak = at søge efter en elevplads

Når jagtsæsonen for elevpladser for alvor bliver skudt i gang, begynder forberedelserne så småt. Stillinger skal findes, ansøgninger skal skrives og samtaler skal holdes. 46% af de unge ved, hvor der skal klikkes, swipes og trykkes. De ansøger, mens der i ventetiden håbes, drømmes og planlægges. Et stillingsopslag er nemt at finde, synes de. Men hvad med resten af de unge? Det er den anden og mindre idylliske historie bag tallet.

Den anden halvdel finder det ikke nemt at finde et stillingsopslag – og det er problematisk. Her bekymres, stresses og opgives der i stedet, med svedige håndflader, bankende hjerterytme og sukkende, tunge åndedrag.

De kan glemme alt om den gode ansøgning, det skarpe CV og perfekte førstehåndsindtryk.

Når allerede det første skridt mod en elevplads er en forhindring i sig selv, kan de efterfølgende ansøgningstrin hurtigt blive lagt på hylden i ren skuffelse.

Herefter bliver skræmmescenariet mere og mere en realitet: At afstanden mellem de unge og virksomhederne bliver længere, mens risikoen for ikke at finde en elevplads bliver større.

Det er denne frustration og nederlag, som mange unge sikkert kan nikke genkendende til, for kun 24,5 % af dem synes, det er nemt at finde en elevplads, ifølge undersøgelsen, ‘Unges Valg af Elevplads 2019’. Og det er ikke mange. Det er faktisk chokerende få.

Alle søger, men kun få finder

Hvor kan årsagen findes til denne find-nålen-i-høstakken-følelse hos de elevpladssøgende unge?

Virksomhederne leder efter de unge. De unge leder efter virksomhederne. Alligevel finder mange af dem ikke hinanden.

Der har således lagt sig en tyk, og nærmest uigennemtrængelig tåge, som forhindrer virksomheden i at få sin elev og den unge i at få sin elevplads. Dette er den ulykkelige slutning, de færreste ønsker. I stedet skal der sigtes efter en lykkelig slutning for alle. Tågen skal med andre ord lette, så vejen til en elevplads bliver klar og gennemsigtig.

Men hvordan bliver din virksomhed det fyrtårn, der gør de unges vej hen til jer lysende klar?

Ordet er synlighed.

Som virksomhed er det afgørende at rette opmærksomheden derhen, hvor de unge befinder sig. Måske er I ikke det rigtige sted på det rigtige tidspunkt, eller måske er I for mange steder på det forkerte tidspunkt – og det er her problemet opstår.

Hvis unge ikke har kendskab til jer som virksomhed, svarer det til at have usynlighedskappen på. De unge vil gerne se jer, men kan simpelthen ikke.

Væk med bøgerne, på med praksis

Dog er unge ikke bare desperate efter at kunne se jer. De er ængstelige efter at møde jer og ivrige efter lære af jer. En elevplads er, for dem, den nøgle, der kan åbne flest døre med fremtidsmuligheder.

Faktisk mener hele 71,5% af de unge, at praksislære er den største fordel ved at uddanne sig gennem en elevplads. Dette vidner om, at praksis vinder over bøgerne, når det gælder om at lære.

Ærgerligt er det derfor, at så mange af de unge føler sig slået hjem i uddannelses-ludo. Som virksomhed kan I hjælpe med, at flere unge kommer i mål. I skal ind på de unges radar, gøres synlige og gennemsigtige.

Det kan dog være lettere sagt end gjort – eller hvad?

Smid usynlighedskappen

Hos CompanYoung står vi til rådighed som eksperter med flere års erfaring i at gøre vejen mellem virksomheden og eleven lettere. Som virksomhed kan vi sørge for, at I kommer til at stå knivskarpt hos de elevpladssøgende unge gennem målrettet annoncering. Vi kan hjælpe jer, og tilsammen kan vi sørge for, at tågen letter, så de unge kan se jer, og I dem.

Er du sulten efter mere?

Bliv klogere på alle de forestillinger, de unge gør sig, når de skal søge en elevplads ved at hente rapporten, ‘Unges Valg af Elevplads 2019’, herunder.

Hent uddrag 

Tilmeld dig CompanYoungs Nyhedsbrev

Gør som +2000 andre i HR og uddannelsesverdenen. Få tilsendt CompanYoungs nyhedsbrev hver måned med fokus på unges valg af uddannelse, job og karriere.

Tilmeld dig her