Webinar:

Øget konkurrence om lærlinge og elever

Af Christian Mehlsen

23. februar 2018

Der mangler lærepladser og elevpladser til lærlinge og elever. Dette tema har fyldt meget i medierne og i Folketinget i de sidste år. Som konsekvens af dette, har man udarbejdet en ny praktikordning, Praktikplads-AUB, der fra 2018 skal presse virksomheder økonomisk til at oprette flere praktikpladser.

Det er afgørende at forstå, at selvom nogle elever og lærlinge har svært ved at finde en praktikplads, er det ikke alle, der møder dette problem. Tværtimod oplever nogle unge, at der er øget konkurrence om talenterne, og at de er mere efterspurgte hos virksomhederne. 

Faldende elevtal

Et eksempel på dette ses i Fredericia på Handelsskolen IBC. Her kan deres uddannelser inden for handel og kontor ikke levere elever nok til områdets virksomheder. Som elevpladsvejleder fra IBC fortæller, er flere virksomheder derfor begyndt at søge elever tidligere end før. De er bange for at komme for sent.

Som tal fra Undervisningsministeriet viser, er antallet af lærlinge og elever, der tager et hovedforløb på en erhvervsskole, faldet fra 73.810 til 70.222 i det sidste årstid. Ifølge ministeriet skaber dette et fald på 4 % ift. hvor mange uddannelsesaftaler, der indgås med virksomheder. Tilsvarende ender 14 % færre i skolepraktik. Begge nedgange signalerer, at det er lettere for lærlinge og elever at finde en virksomhed, da udbuddet falder, mens efterspørgslen stiger. 

CompanYoungs egen undersøgelse

På baggrund af ovenstående tendens – med færre, der søger en elevplads og læreplads – har CompanYoungs Videnscenter udarbejdet sin egen undersøgelse, der kan give en mere detaljeret forklaring på, hvordan der er kommet øget konkurrencen om lærlinge og elever. De overordnede punkter i denne undersøgelse bliver formidlet i nedenstående webinar.

Temaer i webinaret

  • Demografiske forskydninger
  • Unges uddannelsesvalg
  • Nye strukturer på erhvervsuddannelserne
  • Større udbud af elevpladser

 

Kontakt mig

Har du lyst til at vide mere om dette emne, så kontakt mig

Insight teamleader medarbejder CompanYoung

Rasmus Lindgaard

Teamleder for Insight

22 55 22 22

rl@companyoung.com

LinkedIn

Tilmeld vores nyhedsbrev

Har du lyst til at modtage seneste nyheder om tiltrækning- og rekruttering af unge?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, bliv inspireret og vær altid opdateret på viden om generation YZ.

Christian Mehlsen

Om forfatteren

Christian Mehlsen

Christian er kommunikation- og marketingkoordinator i CompanYoung. Her står han for at udarbejde blogs, artikler, pressemeddelelser og webindhold. Det er vigtigt for Christian at arbejde vidensbaseret og altid have fingeren på pulsen ift. nye tendenser i samfundet eller erhvervslivet.

CompanYoung ApS
Vestre havnepromenade 1B 3.Sal
9000
Aalborg